Aanbod

Basisonderwijs
Rekenen
Het leren, automatiseren en memoriseren van de tafels is voor veel kinderen lastig. Met behulp van ‘de tafelmethode met stoplichtkaartjes’ kan ik veel kinderen daarbij helpen. Ik geloof in deze methode en ben daarom vol overtuiging ambassadeur. Meer informatie vindt u door op het logo onderaan de pagina te klikken.

Het rekenen begint al in groep 1 en 2 waar tellen en begrippen zoals meer, minder, groot en klein worden geleerd. In groep 3 komen de + en – sommen erbij die de basis leggen voor het rekenen met grotere getallen, vermenigvuldigen, delen en alle andere bewerkingen. Als deze basis niet solide is, dan is het soms nodig om daarnaar terug te gaan. Ik zal eerst uitzoeken wat de rekenvaardigheid van het kind is en welke onderdelen voor problemen zorgen.

Redactiesommen ofwel verhaalsommen vormen een apart probleem. De juiste som uit het verhaaltje halen is al moeilijk voor veel kinderen. Dit soort sommen komen veelvuldig terug in de toetsen van bijvoorbeeld Cito. Hier zie je een overlap met begrijpend lezen.

Een goede manier om rekenproblemen te gaan begrijpen, is door gebruik te maken van spelletjes en door handelend bezig te zijn. Er zal veel geknipt, geplakt en getekend worden!

Begrijpend lezen
Op de basisschool wordt begrijpend lezen als apart vak aangeboden. Hierbij leer je hoe je een tekst doorziet door onder andere te letten op kopjes, plaatjes, signaal- en verwijswoorden. Ook bij wereld oriƫnterende vakken is begrijpen wat je leest een onmisbare vaardigheid. Als een kind dus moeite heeft met bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis, dan is de kans groot dat problemen met begrijpend lezen hieraan ten grondslag liggen.

Taal
Spelling van woorden en werkwoorden, woordenschat, woordsoorten (zoals voorzetsels, lidwoorden, zelfstandig- en bijvoeglijk naamwoorden) en zinsontleding zijn allemaal onderdelen van taal. Onze taal kan soms behoorlijk ingewikkeld lijken, maar met de juiste oefeningen is bijna alles te leren.

De bijles docent leert een jongen klok kijken

ik ben een erkend Stoplichtkaartjes professional